Jean-Baptiste Adam

Jean-Baptiste Adam 2019-03-29T15:21:57+02:00

Päritolumaa: Prantsusmaa
Piirkond: Alsace
Viinamarjasordid: Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Auxerrois, Riesling, Gewürztraminer
Veinimeister: Jean-Baptiste Adam
Aastane toodang: 600 000 – 800 000 pdl
Veiniaedu 17 ha


Domaine Jean-Baptiste Adam, üks vanimaid Alsace veinide tootjaid. Oma 400 aastase veinivalmistamise ajalooga on veinimaja nagu tõeline maamärk Alsace piirkonnas. Praeguses Domaine Jean-Baptiste Adam veinimajas on veini toodetud 1614-ndast aastast.
See perekond elas üle kolmekümneaastase sõja (1618-1648), Valois ja Bourboni dünastiad, Prantsuse revolutsiooni, Napoleoni sõjad, Saksamaa annekteerimise ja taasliitmise Prantsusmaaga, Teise maailmasõja, näljahädad ja haigused. On ilmetlusväärne, et olles üle läbinud epohhe, tõuse ja mõõnu, ei ole 15 põlvkonna vahetumise vältel, viinamarjade kasvatus ja veinivalmistamine kordagi katkenud.
Grand Cru „Kaefferkopfi” pinnase põhikomponendid silikaat ja graniit segunevad savi ja lubjakivi kihtidega. Ammerschwihri mikrokliima kujuneb tänu föönile ehk soojale ja kuivale tuulele, mis puhub mägedelet allapoole orgu. Selline õhumasside liikumine säilitab kõrge rõhu madalrõhu keskkonnas ning avaldab eriti poitiivset toimet just kevadel ja sügisel. Kaefferkopfi suurepärane pinnas ja ideaalne mikroklliima võimaldavad luua hästi struktureeritud, tasakaalustatud ja elegantseid veine, milles ei puudu aromaatne peenus ja kaunis happesus.
Ammerschwihri lähistel asuvas Ingerheimis asub 300m kõrgusel loodesuunda avanev mergeli, savi ja lubjakivise pinnasega Letzenbergi veiniaed. Siit tulevad veinimaja suurepärased kuveed.
Wineck-Schlossberg veiniaed avaneb kagu ja lõunasuunas ning asub 280-400m kõrguse vahemiskus. Valitsevate tuulte eest kaitstud mäekülje mikrokliima ja lagunenud graniitsubstraadi abil tekkinud pehme mineraalainete rikas muld soosivad marjade varast küpsemist. Mulla kooslus annab sellele Grand Cru aia veinidele puuviljasuse, aromaatsuse ning omanäolise lillelise iseloomu.
Istandusi, nii enda omandis olevat 17 hektarit kui ka rendil olevat 4 hektarit veiniaedu, hooldatakse biodünaamilise kasvatuse põhimõtteid järgides. Kogu toodang koristatakse käsikorjega ja fermenteerimisel mängib kaasa looduslik pärm.